RÅD OCH TIPS

 

Välj bland ämnena nedan!

 

plantering växtval

design

....................................................................................................................................................

Att anlägga och fixa i trädgården själv är en makalöst bra sysselsättning, inte bara får man vara ute i det fria, man får även bra motion och dessutom utlopp för sina kreativa talanger. Som grädde på moset gör man dessutom en välgärning eftersom jorden vi fått till låns måste brukas och vårdas, och träd som planteras är till glädje för generationer framåt i tiden.

 

Några ord om träd

Av alla sorters växter vi kan odla i våra trädgårdar är träden de viktigaste. När du planterar ett träd gör du en insats för mänskligheten och naturen. De allra flesta trädarter överlever lätt en människa, många i flera hundra år om de får en bra växtplats. Dessutom erbjuder vuxna träd bostäder åt mängder av arter av till exempel fåglar och däggdjur, insekter, mossor, lavar och svampar.

Att besluta att såga ner ett friskt vuxet träd är ingenting man ska bestämma på en kafferast. Men till syvende och sist, är det alltid bättre att helt ta bort ett träd som vuxit sig för stort, än att stympa det. Genom att stympa dömer man trädet till en långsam men säker död och man berövar det dess skönhetsvärde. Stympade träd ruttnar inifrån och utgör en fara för människor som vistas i dess närhet. Det är bara en tidsfråga innan grenar fläks av eller hela trädet välter. Stora ingrepp i ett vuxet träd, till exempel att såga bort hela grenar,  ska endast en professionell arborist göra, både med tanke på säkerhetsaspekten och trädens skönhetsvärde. De arbetar utan vare sig skylifts eller stege, och det är mycket billigare att anlita en arborist än vad många tror!

Genom att från början välja en för platsen lämplig trädart undviker man att träd växer sig för stora. Även professionell beskärning av det unga trädet är till hjälp, för att undvika problem i framtiden. Det är bättre att stämma i bäcken, än i ån.

"Träd och människor behöver varandra. Vi måste hjälpa träden att förbli friska, och säkra mot sin omgivning."

/Klaus Vollbrecht, trädguru.

....................................................................................................................................................

 

Bra litteratur till intresserade:

 

Perennboken med växtbeskrivningar

Rune Bengtsson, Karin Berglund, Ilge Bosch-Willebrand, Eva Gustavsson, Mårten Hammer, Inga Hermelin-Ljugstedt, Kenneth Lorentzon, Bengt Lövkvist, Evert Nilsson, Henrik Zetterlund, 1989

Allt du behöver veta om perenner! Massor med tips och inspiration, fina bilder, praktiska råd plus en ovärderlig växtbeskrivning som jag använder dagligen i mitt arbete. Den här boken kan vara svår att få tag på - den trycks inte längre!

 

Perenner i din trädgård - till nytta och fägring

Lena Månsson och Bertil K. Johansson, 1994

Fina bilder, utförliga växtbeskrivningar. Inte lika fyllig som föregående, men en bra ersättare! Lätt att få tag på också.

 

Rododendron

Niels Skjöldberg, 2004 - med danskt ö förstås men det finns inte i min teckenlista :(

För dig som snöat in på, eller vill bekanta dig med rododendron, azaleor och andra surjordsväxter. Härliga bilder och många praktiska råd när man vill odla surjordsväxter.

 

Din Trädgård

Karin Berglund, 1996

Allt-i-ett-boken och ett måste för alla trädgårdsägare! Ovärderlig för inspiration.

 

Om Skönhet

Umberto Eco, 2005

Den här boken borde alla läsa som uppskattar vackra ting. Här tas fenomenet skönhet upp och granskas ända från antiken till modern tid. Arkitektur, konst, filosofi, gudomlighet och monstrens vilda skönhet, här finns allt!

 

Stadsträd

Rune Bengtsson, 2000

Den här boken handlar visserligen om träd som traditionellt använts eller som kan komma att användas i våra städer. Icke desto mindre är den kanske den bästa (och nyaste!) svenska boken om träd. Här beskrivs utförligt många både inhemska och exotiska arter och sorter med hänsyn till både växtsätt och ståndort. Jättebra lättfattlig text - även för en lekman - och bra förklarande bilder.

 

The Planting Design Handbook

Nick Robinson, 1992 

Supermatnyttig bok för dig som vill gå på djupet när det gäller gestaltning med växter. Här beskrivs, på ett ganska teoretiskt sätt, hur man kan arbeta med växter för att åstadkomma olika miljöer. Jättevackra skisser och foton i svart/vitt. Finns på engelska.