PLANTERING

 

....................................................................................................................................................................................................

Det är viktigt att växterna får en bra start i livet. Ta hand om dom i början, så får du en livskraftig trädgård som växer och frodas av sig självt! A och O när det gäller att etablera växter, är planteringen och skötseln strax därefter. Man kan komma en bra bit på vägen genom att köpa bra plantor, men viktigast är dock ändå att man ger dom en bra start på sin nya växtplats. Se sidan VÄXTVAL för att bedöma vad som är en bra planta när du handlar växter! 

Som någon känd parkchef sa: "Id rather put a $100 tree in a $200 hole, than a $200 tree in a $100 hole."

I princip planteras träd, buskar och klätterväxter likadant. Skillnaden är att de flesta buskar inte behöver något stöd för att stå stadigt, om det inte är en mycket stor planta som sätts på ett blåsigt eller utsatt ställe. 

....................................................................................................................................................................................................

 

SÅ HÄR GÅR DU TILL VÄGA:

 

 

Gör ett test på jordens dräneringsförmåga:

Gräv en grop. Fyll den med vatten. Sugs vattnet upp direkt eller mycket fort, har du en väl dränerad jord. Står det kvar en längre stund (mer än ett par timmar) har du en dåligt dränerad jord, antagligen en lerjord eller en mycket packad (kompakterad) jord. Finns vattnet kvar ända till nästa morgon, är jorden oduglig att plantera i och du måste vidta åtgärder. Prova att flytta gropen och se om det är bättre dränerat någon annanstans.

En mycket bra metod om du har en ny villatomt är att låta en grävskopa bearbeta jorden enligt gräv-lyft-släpp-metoden innan matjorden läggs på. Det luckrar upp den packade jorden och gör så att vattnet kan komma igenom det hårda ytlagret. I en gammal trädgård är jorden oftast av mycket bra kvalité eftersom växtrötter och maskar har bearbetat den i många år.

 

 

Om du gjort jordtestet, och du vet att jorden dränerar, kan du gå vidare med att plantera. Kolla hur stor plantans rotklump är och gräv gropen efter denna i bredd. Gropen bör vara minst 60 cm djup om du ska plantera träd eller större buskar, gärna mer, särskilt om jorden är lerig och/ eller packad. Om plantan har enstaka längre rötter kan man klippa av dessa med en vass sekatör, det är bättre än att snurra ner dom i planterings-gropen. 

Fyll gropen till ca hälften med den gamla uppgrävda jorden. Varför gräver man då upp den om man ska slänga ner den igen? Dräneringen förstås - den bearbetade jorden är fylld med luftfickor. Fortsätt fyll på med ny/förbättrad jord så att en liten kulle bildas i gropen, på vilken du "ställer" plantan när den kommer i lagom höjd. OBS: jorden i gropen kommer att kompakteras, så se till att plantan hamnar några centimeter ovanför den befintliga marknivån!

Ny bra planteringsjord kan man köpa på garden-centers eller plantskolor, men allra bäst är riktig kompost blandad med lite väl brunnen stallgödsel. Har du redan en bra jord i trädgården, räcker det med att du vänder ner lite stallgödsel eller någon annan mullhaltig jord i den befintliga jorden. Tänk bara på att ny mull sjunker ihop mycket under bara en säsong när den bryts ner, så ta till ordentligt!

Vattna. På sommaren behövs mycket vattning, särskilt vid varmt väder. Vattna ordentligt, så att plantan  hinner  "dricka sig otörstig", men sällan, så att den ändå tvingas söka sig ut med sina rötter. En gång i veckan kan vara en bra tidsintervall. Bygg gärna en liten "krans" av jord runt plantan på sommaren, så blir vattningen lättare och jorden sköljs inte bort. Håll koll på plantan. Ser den slokig ut, har du vattnat för lite. Sker planteringen på hösten och träden tappat sina blad, behövs bara någon enstaka  vattning innan plantan går i vintervila.

Ge alla träd ett trädstöd, så att de får hjälp att stå stadigt i jorden det första året iallafall. Använd för ändamålet avsedda trädstöd och uppbindningar. Är det ett blåsigt eller på annat sätt utsatt ställe så behövs ett trädstöd på var sida, i vindriktningen. Stödet får inte sitta kvar mer än 2 år.

Lägg ett tjockt täcke av gamla löv eller ihopkrattat gräs runt växternas "fötter". Då efterliknar du de naturliga förhållanden som råder i skogar, då löv och torrt gräs ligger kvar på marken under vintern. Det är mums för maskar som ytterligare förbättrar växtens rotmiljö genom att luckra upp jorden. Klippet/löven förmultnar och blir till ny näringsrik jord. Det hjälper till att skydda växternas ytliga rötter för frostskador och att hålla en jämnare fuktnivå. Som om inte detta var nog, håller du dessutom fröogräset borta från den bara jorden! Lövtäcket som du lägger på under sommaren/hösten kommer att vara helt försvunnet när det blir vår - allt det nyttiga i jorden har nu kommit dina växter till godo igen. En lärare sa till mig en gång:  "Att slänga löv och gräsklipp på tippen får gamla trädgårdsmästare att vända sig i sina gravar..."  - tänk på det  =)

 

  

 

 

 

 

>