TRÄD OCH BUSKAR

1-25

 

 

Alla foton, om inte annat anges, är tagna i Alnarpsparken, Alnarp, Lomma, av mig.

Texten är helt och hållet ovetenskaplig - det är mina egna erfarenheter och åsikter alltihop!

 

 

Acer palmatum ´Osakazuki´ - Japansk lönn................................

Som alla lönnar - och särskilt de japanska - vill den här växa i porös, sur jord, men jag tror inte den är särskilt kinkig utan verkar trivas i de flesta normala trädgårdsjordar. Den växer på många håll i Lund. Bladen är ljusgröna och flikiga, och på hösten blir den smörgul. Med tiden utvecklar den sig till ett litet paraplyformat träd.

Betula ermanii ´Blush´..............................................................

Björkar kan man nog nästan inte få nog av! Det finns massor med exotiska spännande björkar som är mycket odlingsvärda i Sverige. Den här trivs i sol som alla björkar, och är inte särskilt kinkig med jorden. Stammen är som namnet antyder svagt rosa-aprikos-färgad, bladen ser ut som vanliga björkblad, fast lite större. Den växer till ett medelstort träd med bred krona, mellan 8 och 12 meter i Skåne.

Betula pendula ´Dalecaria´ - Ornäsbjörk......................................

Våran egen underbara flikbladiga björk och kanske Sveriges viktigaste bidrag till den internationella samlingen av trädsorter - sorten är upphittad i Ornäs i dalarna. De starkt flikiga bladen och det hängande växtsättet i kombination med dess tåliga konstitution gör den till en betydelsefull sort och ett måste i alla Svenska städer. Växer nästan vart som helst, även om den kräver ett soligt läge för att bli vacker. Min favoritbjörk av alla!

Den här fina björken växer på Almby kyrkogård i Örebro.

Cornus alba ´Elegantissima´ - Vitbrokig kornell...........................

Den vitbrokiga kornellen är en riktig slitvarg som planterats en masse i parker och bostadsområden. Trots det är det svårt att bli riktigt trött på den. Den uthärdar glatt torka, fukt, skugga och slitage, även om den blir vackrast i halvskugga i vanlig trädgårdsjord (gärna åt det lite leriga hållet). Den tål beskärning om den skulle växa sig för stor, och breder inte ut sig med rotskott och annat elände.  

Blir ungefär 3 m hög, om den får växa så högt den vill. Vill man så kan man kilppa bort de äldsta grenarna efterhand (från marken) så blir den mindre.

Cornus alba ´Gouchaltii´ - Gulbrokig kornell................................

Den här busken blir man glad av! Den har samma växplats som föregående kornell, men bladen blir gulare ju soligare den placeras. Den blir aldrig risig och de friska bladen sprakar i grönt, gyllengult och lime. På hösten sätter den små frukter som fåglarna gillar. Blir mellan 2 och 3 m, om den får.

Cornus alternifolia - Kranskornell................................................

Den här kornellen hör kanske till de korneller som är lite mera nogräknade med sin växtplats. Den vill gärna ha det någorlunda vindskyddat och med god jord, mullrik och med mycket näring, för att växa bra. I gengäld bjuder den på ett makalöst färgspel varje höst, i orange, lime och korallrött (se bilden). Dessutom har den ett vackert växtsätt med grenar som sträcker sig ut från stammen och blir ofta till ett litet buskträd. På våren blommar den i vitt.

Cornus controversa - Pagodkornell.............................................

Detta är också en kornell som hör till de lite mera krävande. Mullrikt och näringsrikt vill den ha, i ett soligt eller halvskuggigt läge. Den blir till ett litet buskträd, 4-5 m högt, och dess grenar växer rakt ut från stammen i "våningar", därav det svenska namnet. De blanka bladen är mycket fina, lite vikta, blottande sin silvergröna undersida. Stjälkar och kvistar är klarröda. På våren blommar den rikt med gulvita blommor.

Cornus kousa - Asiatisk blomsterkornell.....................................

Det finns knappt något finare än en blomsterkornell i full blom! Runt maj blir den så här fin, och doftar sött. På hösten flammar den i orange och korallfärgade nyanser.

Fagus sylvatica `Asplenifolia´ - Flikbladig bok.............................

En variant på vår vanliga bok är den med flikiga blad. Den annars så mäktiga boken får en något skirare utseende med det nätta bladverket. Det här trädet ska upplevas inifrån, när solen silar ner i bladverket. Eller på nära håll. Då är det som vackrast.

Fagus sylvatica `Pendula´ - Hängbok.........................................

När det gäller karaktär finns det ingenting som slår hängboken. Som ett vuxet, 15 m högt träd med grenar som hänger ner nästan som tjocka lianer, inger den en mäktig syn. Mitt favoritträd i Alnarpsparken. För den som är nyfiken, finns den att beskåda söder om lignossortimentet  = )

Bokar är lättodlade träd som tål både skugga och torka. Däremot är det inget man ska plantera i en villaträdgård - de blir jättestora och skuggar kraftigt.  

Pinus x schwerinii - Hybridtall....................................................

Det finns många vackra tallar men ingen som är så skön att klappa som den här! Barren, som är 20 cm långa, är silkeslena och trådtunna. Den får blåvita klibbiga avlånga kottar som man kan samla ihop när de faller ner och sätta i julkransen. Grenarna är nedhängande och växtsättet lite sirligt och slankt, och den blir runt 5 m hög. Det här är tallarnas siameskatt som passar att plantera där man kan dra en hand genom barren varje dag.

Pinus leucodermis - Ormskinnstall.............................................

Om den förra tallen var en siameskatt, är denna en clown! Med ett lite hafsigt växtsätt slänger den iväg åt alla håll med sina grova grenar som har skrynklig, nästan ormfjällslik bark. Barren är styva, taggiga och gulgröna. I våra trakter blir den inte så stor, kanske 8 m. Den gillar som alla tallar, sol och luft och väldränerad jord.

En sådan här tall ska jag ha utanför mitt sovrumsfönster, så att jag ser den det första jag gör varje morgon, och blir på gott humör  =D

Gleditsia triacanthos - Korstörne................................................

Korstörnet är ett tåligt träd som uthärdar torka, men den vill helst ha en näringsrik jord som dränerar bra, och en någorlunda vindskyddad växtplats. Den påminner en hel del om en afrikansk akacia i växtsättet med luftig gles krona och grenar som vrider sig lite bonsai-aktigt. Den får löv sent på säsongen, detta ihop med det luftiga grenverket, gör att den passar bra att plantera i rabatter där man vill ha mycket ljus ner till marken. Den blir ca 10 m hög. 

Picea breweriana - Slöjgran.......................................................

Slöjgranen är den finaste gran man kan tänka sig! Som ung ser den inte mycket ut för världen, men när den fått några år på nacken kommer dess kvalitéer fram! Den växer som nästan alla granar upprätt med genomgående stam. Grenarna växer vågrätt ut från stammen, och kvistarna hänger lodrätt ner ifrån grenarna, så att långa sirliga barrdraperier bildas. I duggregn eller snö ser slöjgranen ut som ett sagoträd!

Den vill ha ett vindskyddat läge, i sol eller halvskugga, och gärna lite fuktig jord. Den blir upp till 15 m hög, men har ett slankt växtsätt.  

Rosa glauca - Daggros.............................................................

Det här är min älsklingsros! Som de flesta vilda rosor är det här en riktig tuffing som växer glatt nästan var som helst. Fast den blir finast i soliga lägen. Den är inte särskilt nogräknad med jorden, men ju mer näring den får, desto finare blommar den. Bladverket är stålblått till grönt, och kvistarna och årsskotten är nästa lila. Därför kan det vara bra att emellanåt gallra bort de äldsta grenarna i busken, så att den föryngras. Detta gäller för övrigt alla vildrosor. Blommorna som kommer i maj eller juni är ceriserosa med vit mitt och lyser som pärlor i det mörka bladverket.

På hösten får den små runda nypon som enligt kännare är delikata att koka nyponsoppa på. Akta de vassa taggarna bara  = )

Prunus cerasifera `Rosea´ - Rosenplommon...............................

När det gäller vårblommning finns det få träd som är så docksöta som det här! På bar kvist kommer i början av maj de rosa blommorna. Rosenplommonet blir till en stor buske eller ett litet flerstammigt träd på runt 6 m. Om man vill kan man stamma upp den efterhand. Den växer bra i vanlig trädgårdsjord på soligt eller halvskuggigt läge.

Kolkwitzia amabilis - Paradisbuske............................................

Paradisbusken är inte kinkig med växtplats, men ju soligare den står, desto mer blommar den. Om den trivs blir den helt översköljd av rosa blommor i juni, och med tiden får den ett karaktärsfullt vasformat växtsätt med vacker röd bark som faller av grenarna i flagor. Det är fint om man klipper ur den lite nertill så att de äldre grenarna framträder mera. Den blir ca 3 m hög.

Den här fina busken finns på Almby kyrkogård i Örebro.

Juglans mandshurica - Manchurisk valnöt...................................

Den här mäktiga valnöten utvecklar sig till ett ca 15 m högt och brett träd, ofta flerstammigt. Det ger ett frodigt exotiskt intryck med jättestora blad, som slår ut mycket tidigt om våren. De får en underbar gul höstfärg (se bilden). Detta är ett härdigt träd som går att odla långt uppe i landet, men se upp för vårsolen - bladen kan fara illa av vårfrosten om de luras att slå ut för tidigt.

Den trivs i kalkhaltig och näringsrik jord, i vindskyddat läge.

Taxodium distichum - Sumpcypress..........................................

Ett av de allra finaste barrträden vi kan odla i Sverige. Tyvärr är den inte särskilt härdig utan man får nöja sig med att använda den i zon 1 eller möjligen 2. Naturligt växer den i vattensjuka områden, där den bildar luftrötter - små "knän" av rötter som sticker upp här och var omkring den! Den kan därför odlas nära vatten, men går även bra på vanlig närinsrik jord. På vintern fäller den sina barr, och de slår ut igen i maj som skir ljusgrön mossa på de kraftiga grenarna. Stammen är tjock och kraftigt fårad vid marken och nästan mangrove-lik.  Böckerna säger att den blir runt 15 m hög. Även om jag är säker på att exemplaret i Alnarp är botråt 20....

 

Platanus x acerifolia - Platan.....................................................

Platanens blad påminner om lönnens, men är större, och platanen tål beskärning bra till skillnad från lönnen, även om jag tycker den är allra finast om den får växa fritt. Den är dock inget trädgårdsträd - den blir 20 m hög och uppåt! Barken har en säregen sammetsgrön färg och faller av i stora flagor, blottandes den underliggande nougatfärgade eller gula barken, vilket gör att stam och grenar får ett märkvärdigt kamouflagemönster. Detta gör även att platanen är mycket tålig mot salt och andra föroreningar.

Platanen är odlad i Sverige många år. På Clemenstorget i Lund finns en samling gamla formklippta plataner som är värda ett besök!

Hydrangea aspera ssp. sargentiana - Sammetshortensia.............

Det finns massor av hortensior, men ingen som är så karaktärsfull som den här! Den är alldeles luden! Bladen är stora, matt gröna och sträva av ludd. Stammen har flagnande blank bark, medan kvistarna också är tätt luddiga.  Blommorna är stora, mycket vackra, i lila och vitt. De torra blomkorgarna sitter kvar hela vintern. Den växer sådär lite slängigt och konstnärligt, och blir ungefär 3 m hög.

Sammetshortensian vill ha ett halvskuggigt läge och djup, näringsrik jord, med god tillgång på fukt. 

Syringa vulgaris var. Alba - Syrén...............................................

Det enkla är ofta det bästa, som man säger. Som vår vanliga supersvenska syrén till exempel, här vitblommande (som är min favorit). Går att odla på nästan vad för plats som helst, friskt vackert bladverk, ljuvlig, doftande blommning i juni. Vad kan man mer önska sig? Den blir till en stor buske, ca 6 m hög, eller om man vill, ett litet träd. Fast ska man göra den till träd måste man passa på rot- och stamskott och klippa bort dessa så fort man ser dom.

Billig också. Runt hundralappen för en riktigt fin planta.

Sambucus racemosa `Sutherland Glod´ - Gulbladig druvfläder......

Det är ont om gulbladiga odlingsvärda träd och buskar, men den här är en av dom. Växer som en stor, gles buske eller som miniträd, 3-4 m högt, med utbredd gles krona. Allra vackrast blir den som här, uppstammad till ett träd. Den vill ha näringsrik vanlig trädgårdsjord och bladen blir finast (mest gula) om den får mycket sol.

Magnolia stellata (liten t.h.) - Stjärnmagnolia och Magnolia kobus (stor t.v.) - Japansk trädmagnolia...............................................

Magnolior är underbara växter som man ska passa på att odla så fort man kommer åt! Det är inte mycket som slår magnolian i blomningsprakt. Det här är två beprövade japanska vilda arter som odlats länge i Sverige. Trädmagnolian växer upprätt och kan bli upp till 10 m hög (som här). Stjärnmagnolian blir till en tät rund buske, ca 2 m hög. Så här fint blommar dom i början av maj!

Magnolior vill ha vindskyddade växtplatser med mullrik jord. Gärna lite sur. Men de här två arterna ser man så ofta, så jag tror inte man måste vika sig dubbel för att de ska trivas. Vanlig god, djup trädgårdsjord med tillskott av mull varje år räcker bra.

Stephanandra incisa `Crispa´ - Liten stefanandra.........................

Den fina stefanandran är världens bästa marktäckare och perfekt att använda i kanten av ett buskage, eftersom den är så lättodlad och dessutom vacker att titta på. På våren blommar den med små vita blommor, och den grönskar tidigt med ljusgrönt skirt, finflikigt bladverk. Även på vintern är den vacker med långa, lilaaktiga grenar som böjer sig elegant ner emot marken. Det blir särskilt fint om man kombinerar ihop den med buskar, som har större och mörkare blad.

Den trivs både i skugga och sol och i dom flesta jordar.